O autoru

Na mestu gde se Dunav sprema da napusti Srbiju i krene ka Crnom moru, 15.septembra 1976. u Kladovu, okupanom zlatno-žutim bojama jeseni i punim korpama grožđa, ugledala je svet jedna mala Kristina. Vreme i mesto u kojem dolazimo na svet u mnogome određuje naš životni put i potpuno je prirodno što je Kristina od malih nogu zavolela fotografiju jer je i rodjena u fotografskoj porodici. Pored ljubavi prema fotografiji upotpunila je svoje znanje školujući se kod poznatih profesora i stekla zvanje umetnički fotograf. Fotograf kao osoba, koja predano i dokumentaristički, razigranost svog nestašnog oka ispisuje na foto papiru i umetnik kao neko kome Svevišnji podari nešto što ga izdvaja i tom svom zanatu dodaje koloritne i svetlosne putanje koje nam pokazuju da živimo u okruženju koje treba gledati osmehnut i videti svu punoću lepote i emocije, koju Kristina nesebično ispisuje.

Ispunjena kao ličnost, nesebična, koja se raduje svačijoj sreći i sa istančanim osećanjem za lepo, spremna je da istu prepozna u oku onog ko joj se nadje ispred njenog Nikona. Fotografiše portrete sa jasnim crtama karaktera, decu u svojim nameštenim i nenameštenim pozama za svoje najmilije, trudnice i njihove novorođene bebe, dečije rođendane u igraonicama i na otvorenom, u svim vremenskim uslovima. Zbog svoje plahe naravi koja je vidljiva na prvi pogled, život je za nju bajka i u toj bajci ona se sa svom decom koja se kreću ispred njenog objektiva igra i postaje tetka Petra Pana, koju je on poslao da svoj deci prenese njegove pozdrave i da fotografije ponese njemu da on deci pošalje ličnu poruku i podrži ih u njihovim plemenitim željama. Tako „tetka“ postaje spona između stvarnosti i fikcije i u toj igri svi uživaju i raduju se ponovnom susretu.

Nisu samo deca njena inspiracija. Kroz svoju prizmu u igri svetlosti i sene, upotpunjeno duginim bojama fotografiše krštenja i maturske i druge zabave, daje doprinos vizualizaciji propagandnih sajtova i sve ono što joj traže ili što se u određenom trenutku pojavi, ona predano beleži i kao proizvod dobijamo fotografije pune lepote obojene detaljima.

U poslednje vreme počela je i da beleži trenutke velike duševne boli koja se javlja kada neko nekog svog ispraća na večni počinak. U jednom stresnom i emotivnom događaju ona pažljivo bira detalje i čuva ih za porodicu i prijatelje pokojnika, koji u tom momentu sve rade da dostojanstveno isprate svog najmilijeg. Kada sve prođe, članovi porodice joj se sa punim poštovanjem zahvaljuju jer su prepoznali da je neko pazio i zabeležio šta su oni u tom trenutku osećali i osete smiraj u duši, kada vide da su sve šta su mogli u tom trenutku, dali onom ko je njihovu pažnju itekako zaslužio.

Njena linija umetničkog fotografa započela je pre skoro dvadeset godina ciklusom koji je nazvan “Vile na Rajcu”. Iako nas vile asociraju na nešto lepo ali teško dokučivo, pesimisti kažu nestvarno, ona je svojim istančanim smislom svoju viziju pretvorila u prvorazredni događaj koji ce uskoro doziveti svoju kulminaciju. U ambijentu Rajačkih pimnica nastale su prve fotogarfije koje su započele fotografijama slikajuci najuzu porodicu i tako pricu pocinje od trudne snaje Sanele, zene njenog rodjenog brata Dejana, koja je donela na svet dečaka po imenu Lazar. Svi detalji, u životno inspirisanom ambijentu, stavili su majku u prvi plan kao začetnika novog života, koji podariše ljubavlju dvoje mladih koji se vole. Trudnoća, stomak i grudi, rađanje i dojenje, prvi zubići i prvi samostalni koraci publici su pokazali sa koliko truda i ljubavi je Kristina dala sebe da uhvati svaki detalj rađanja novog života i njegovog odrastanja. Dečaka će Kristina pratiti do njegove petnaeste godine koji se u medjuvremenu prikljucuje mitskom i istorijskom junaku Marku Kraljeviću. U njegovo društvo je stupila i Kristinina ćerka Tija, kao Vila Ravijojla i počinje da se ispreda jedna divna priča o ljubavi dvoje mladih koji postaju muž i žena…

Sva ova divna priča ostaje zapisana u fotografijama Kristine u kojima svaki dobronameran čovek može da pronađe svoju nit i da nastavi da plete džemper ispreden nitima ljubavi, lepote, mirisa, onoga što se ne može kupiti ali se može doživeti i pamti se čitav život.

Na izgled krhka ali izuzetno maštovita, inovativna i kreativna, učiniće sve, pa i pomeriti planine, da svojim trećim okom vaše snove pretvori u stvarnost i zauvek ostavi trag na taj trenutak. Poklonite malu pažnju Kristini dajući joj slobodu da svoju kreativnost usmeri na vaše trenutke za pamćenje, dobićete zaista trenutke za pamćenje I ponosno pokazivati svima do kojih vam je stalo.